فیلتر پلی فسفات چیست؟

0

فهرست موضوعات

احتمالا در هر خانه ای پیش آمده که لوازم خانگی مانند ماشین لباس شویی، ماشین ظرف شویی، لوله های آب، آبگرمکن و … دچار رسوب گرفتگی شده و دردسر ایجاد کرده اند. علت این امر این است که املاحی مانند آهک باعث ایجاد رسوب در لوله ها و قسمت های مختلف لوازم خانگی و صنعتی شده و خرابی به بار می آورند. فیلتر پلی فسفات دقیقا همان ابزاری است که به وسیله آن می توانید از بروز مشکلات این چنینی پیشگیری کنید. به این صورت که اگر مقداری پلی فسفات در آب حل شود، آهک و سایر املاح موجود در آب داخل لوله ها و دستگاه ها رسوب نخواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.

پلی فسفات چیست و چگونه از گرفتگی لوله ها جلوگیری می کند؟

شاید در ابتدا چنین تصور کنید که سال ها طول می کشد تا رسوبات آب باعث گرفتگی لوله ها و خرابی لوازم خانگی شود و با همین استدلال بدون توجه به مشکلاتی که رسوب می تواند برای لوله ها و لوازم خانگی تان ایجاد کند آن را بی اهمیت تلقی کنید.

اما باید توجه داشته باشید که رسوب ایجاد شده در تمام وسایلی که در معرض آب قرار دارند باعث خوردگی و در نتیجه گرم شدن سطوح به ویژه سطوح فلزی می شود. در نهایت انرژی موجود در قسمت های مذکور افزایش یافته و به مرور زمان عمر مفید تجهیزات را کاهش می دهند.

در مقابل، ماده شیمیایی تری پلی فسفات سدیم ( Na5p3o10 ) که با نام های تری فسفریک اسید و نمک پنتاسدیم نیز شناخته می شود به عنوان قوی ترین ماده برای از بین بردن و جلوگیری از رسوب آهک مورد استفاده قرار می گیرد. پلی فسفات ماده ای جامد، سفید رنگ و بی بو است که مصارفی متعددی در صنایع مختلف دارد. این ماده با ایجاد تغییراتی در ساختار شیمیایی آب فرصت ته نشین شدن آهک موجود در آب را گرفته و لوله ها، لوازم خانگی و سایر سطوحی که در معرض چنین مشکلی قرار دارند را در امان نگه می دارد. سیستمی که برای این کار در نظر گرفته شده به این صورت است که با هر بار عبور آب از سطوح مذکور، مقداری تری پلی فسفات سدیم آزاد می شود و فرایند موردنظر را به بهترین شکل ممکن اجرایی می کند.

کاربرد تری پلی فسفات سدیم

پلی فسفات که یک پلیمر چند وجهی معدنی است و در مصارف گوناگونی کاربرد دارد که عبارتند از؛

 

  • صنایع غذایی
  • صنایع شیمیایی
  • صنایع دارویی
  • و …

 

با اطمینان کامل می توان گفت که این ماده شیمیایی در صنعت بیشترین کاربرد را دارد و در بسیاری از کارخانجات تولید کننده محصولات شیمیایی، مورد استفاده قرار می گیرد. حذف چربی و جرم در تولید شوینده های صنعتی، پاکسازی سطوح مختلف از جمله لوله ها، سطوح فلزی و تجهیزات صنعتی، تصفیه آب، صنایع رنگ و پوشش و کشاورزی از جمله مهم ترین مواردی است که نیاز به وجود پلی فسفات سدیم دارد. این ماده شیمیایی با عنوان اسید فسفریک کشاورزی در تولید کودهای شیمیایی، جلوگیری از آسیب به گیاهان، غنی سازی خاک و … دخیل است. این ماده در صنایع غذایی برای تولید پنیر، گوشت فراوری شده، نوشیدنی ها و … کاربرد دارد.

از جمله پیشرفته ترین کاربردهای سدیم تری پلی فسفات در صنعت داروسازی و پزشکی است. اما یکی از متداول ترین کاربردهای تری پلی فسفات سدیم در جلوگیری از رسوب آهک موجود در سطوح مذکور است که به صورتی خلاقانه و کاربردی تحت عنوان فیلتر پلی فسفات تولید و روانه بازار شده است.

مکانیسم فیلتر پلی فسفات

می دانیم که یون های آهن به وسیله فسفات خنثی می شوند و همین امر باعث می شود که یک لایه نازک روی فلزات تشکیل شود. در نتیجه لایه نازک ایجاد شده از خوردگی، گرم شدن و فرسودگی فلزات جلوگیری می کند.

با استفاده از فیلتر پلی فسفات، کریستال های پلی فسفات موجود در کارتریج ها در آب حل می شوند. این فرایند باعث می شود که یون هایی که در آب وجود دارند، از جمله منیزیم و کلسیم احاطه شده و ته نشین نشوند.

توجه داشته باشید که فیلتر پلی فسفات باید پیش از آن که آب وارد دستگاه هایی مانند ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی، آبگرمکن و … شود، مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که از فیلتر پلی فسفات استفاده می کنید دقت کنید که حدودا سالی یک بار آن را تعویض کنید.

موارد استفاده از فیلتر پلی فسفات

طبیعتا فیلتر پلی فسفات در تمام لوازم و قسمت هایی که به طور مداوم در معرض آب قرار دارند مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین اگر می خواهید درگیر مشکلاتی که از رسوب آب ناشی می شود در امان باشید، بهتر است از فیلتر پلی فسفات استفاده کنید. برای آگاهی از این که این فیلتر در کدام قسمت ها قابل استفاده است به موارد زیر توجه کنید:

ماشین های لباسشویی و ظرفشویی

عمده ترین کاربرد فیلتر پلی فسفات در ماشین لباسشویی و ظرفشویی است. وقتی که آب لوله کشی بدون اینکه نرم شود وارد ماشین لباسشویی یا ظرفشویی می شود، در قسمت های مختلف دستگاه رسوب کرده و باعث می شود که اجزای مرتبط با گرمایش دستگاه دچار اختلال شده و از کار بیفتد. بنابراین فیلتر پلی فسفات می تواند به طور چشمگیری از بروز برخی مشکلات در ماشین لباسشویی و ظرفشویی جلوگیر کند‌.

سیستم لوله کشی

همه آبی که مورد استفاده خانوارها قرار می گیرد، از سیستم لوله کشی شهری و خانگی عبور می کند. بنابراین، طبیعی است که لوله های مورد استفاده در سیستم لوله کشی دچار رسوب شود‌. در صورتی که سیستم لوله کشی با رسوبات ناشی از عبور آب مسدود شود می تواند مشکلاتی از قبیل اختلال در سیستم گرمایشی و سرمایشی، اختلال در سیستم تصفیه آب، اختلال در برج خنک کن و … شود. بنابراین می توانید با استفاده از فیلتر پلی فسفات در کنار جلوگیری از رسوب گذاری آب در داخل لوله ها، از زنگ زدگی لوله ها نیز جلوگیری کنید.

انواع دیگ های بخار

دیگ بخار که با نام بویلر نیز شناخته می شود، وسیله تولید کننده بخار و گرم کننده آب است. در نتیجه میتوان تخمین زد که دیگ بخار مجموعه ای از لوله ها و مخزنی بزرگ است که دائما از آب پر و خالی می شود. استفاده از فیلتر پلی فسفات احتمال خرابی سیستم را به حداقل می رساند و سیستم از لحاظ رسوبات حاصل از آب نمی تواند دچار مشکل شود.

رسوب گیر

رسوب گیر برای از بین بردن و جلوگیری از رسوب گذاری آب در پکیج و آبگرمکن کاربرد دارد. همان گونه که بیان شد، رسوب گیر با تغییر در املاح آب از بروز اجرام مزاحم جلوگیری می کند.

ماشین آلات صنعتی

منظور از ماشین آلات صنعتی ماشین های لباسشویی و ظرفشویی بزرگی است که برای شست و شوی لباس و ظروف در حجم زیاد از جمله در بیمارستان ها، خشک شویی ها و … مورد استفاده قرار می گیرند. با توجه به این که ورود و خروج آب در این ماشین آلات به مراتب بیشتر از دستگاه های خانگی است، بیشتر در معرض رسوب آب قرار می گیرند. به همین دلیل استفاده از فیلتر پلی فسفات در این ماشین آلات امری ضروری است.

تصفیه خانه های آب ساختمان

از جمله مهمترین مواردی که نیاز به فیلتر پلی فسفات دارند، می توان به تصفیه خانه های آب ساختمان اشاره کرد. تصفیه خانه های آب ساختمان حجم انبوهی از آب را تصفیه می کنند. بنابراین فیلتر پلی فسفات ابزاری بسیار ضروری برای این اماکن به حساب می آید.

مجموعه های ورزشی

وقتی که سخن از مجموعه های ورزشی که نیاز به آب دارند به میان می آید، مطمئنا در ذهن هر کسی استخرها و منابع ذخایر آب آن ها مجسم می شود. بله درست است! از جمله مجموعه های ورزشی که وجود فیلتر پلی فسفات در سیستم آن ها ضروری است استخرها را می توان نام برد.

عمر مفید فیلترهای پلی فسفات

طبیعتا هر ابزار و وسیله ای عمر مفیدی خواهد داشت که بعد از این که این تایم سپری شد دیگر کارایی خود را از دست می دهد. با گذر زمان و حل شدن کریستال های فسفات در آب، مخزن خالی شده و فیلتر بلااستفاده خواهد شد. در این صورت کریستال های باقی مانده در مخزن به حالت خمیری در خواهند آمد.

اما می توانید با تهیه فسفات از فروشگاه های مربوطه از جمله فروشگاه های تصفیه آب، پکیج و رادیاتور مخزن را پر کرده و فیلتر را مجدد مورد استفاده قرار دهید. به طور کلی عمر مفید این فیلترها بین ۶ تا ۱۲ ماه است. اما باید توجه داشته باشید که طول عمر مفید فیلترهای پلی فسفات به عواملی نظیر میزان ورود و خروج آب و نوع کاربرد فیلتر اعم از خانگی و صنعتی بستگی دارد.

 

 

Rate this post
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.